Rudarenje na Rudniku kroz praistoriju, antiku i srednji vek

4. avgusta 2018. godine u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku povodom Dana rudara, organizovanoj je svečano otvaranje izložbe “Rudarenje na Rudniku kroz praistoriju, antiku i srednji vek ”.

U saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja na izložbi su prikazani predmeti pronađeni 2017. godine, vezani za rudarstvo i trgovinu na planini Rudnik  koji predstavljaju jedinstven i ekskluzivan nalaz u ovom delu Evrope. Takođe, posle nešto više od 150 godina, ploča Septimija Severa, sa pročelja antičkog hrama posvećenog Majci zemlji, zaštitnici rudara, ponovo je na Rudniku. Postavku je upotpunio rudarski alat iz Narodnog muzeja u Čačku koji je pronađen na Rudniku i srednjovekovni novac sa natpisom RUDNIK iz kolekcije Momčila Paunovića. Autori izložbe su Ana Cicović, viši kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja, dr Dragana Antonović iz Arheološkog instituta u Beogradu i dr Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 7. septembra.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contango

ctg logo

Contango d.o.o. je osnovan 15.09.2003. godine.

Preduzeće je osnovano sa namerom da se kao osnovnom delatnošću bavi trgovinom metalima i njihovim koncentratima, kao i finalnim proizvodima metalskog sektora.

IQNet SR10